DIY | Zó verf jij je haar zelf!

Haar, tegenwoordig in bijna alle kleuren mogelijk. Sinds mijn 18e verf ik mijn haar rood. Ik vind het mooi en het past bij mij. ‘Dat meisje met het rode haar’ word ik vaak genoemd, and I like it!
Ik hoor vaak dat mijn kleur zo mooi is en mensen vragen waar ik het laat verven. “Kapper? Nee nee, dat vind ik zonde van mijn geld.” Tja, ik ben een student, en ook een ‘Hollandse’ (wat blijkbaar de naam is voor mensen die hun geld logisch spenderen). Dus, om ‘mijn kleur’ te behouden heb ik mijn haar altijd zélf geverfd!
Maar hoe verf ik mijn eigen haar dan? Welke verf koop ik dan? Hoe krijg ik deze mooie rode kleur? Om antwoord te geven op deze vragen heb ik deze blog voor jullie geschreven. Nu kunnen jullie zelf ook aan de slag!
IMG_20150206_193819

Vandaag waren mijn haartjes weer aan een lekkere verfbeurt toe. Ik kijk altijd in de drogist welke pakketten in de aanbieding zijn, het kan soms wel de helft schelen! Maar, dan moet je wel weten welk pigmentnummer je nodig hebt. Ik zit met mijn rood-tinten vaak rond de 6.60.
Vandaag had ik ‘Olia Innovation’ van Garnier gekocht. Mijn prettigste ervaring met haarkleuring en ook nog in de aanbieding! Deze haarverf met 60% oliën is mijn favoriet omdat hij altijd mooi uitpakt. De soepele emulsie is makkelijk te verdelen en voedt mijn haar goed dankzij de oliën. Van goedkopere haarverf producten krijg ik vaak hoofduitslag en roos, maar Garnier ‘Olia Innovation’ laat mijn tere hoofdhuidje lekker met rust!
IMG_20150206_182451Voor het verven
En dan, hoe ga je te werk? Als je voor het eerst je eigen haar verft, is het altijd een beetje spannend. Dus kun je ook de hulp van je vriendin, moeder of vriendje vragen.

Het begint allemaal met de voorbereiding. Als je een pakje haarverf koopt bij de drogist zit er vaak al het nodige bij. Maar wat heb je nog meer nodig?
– Donkere handdoek
– Wattenschijfjes
– Haarverfkwastje
– (Huid)reinigingsdoekjes
De donkere handdoek leg je over je schouders heen, zodat er geen haarverf op kan komen. Vervolgens pak je het haarverf pakketje uit en leg je alle spullen om de wastafel heen. Er zit altijd een gebruiksaanwijzing bij, lees deze eerst goed door! ‘Garnier Olia Innovation’ is gemakkelijk te gebruiken. Er zit een lege flacon bij waar je de emulsie zelf in mengt. Welke dit zijn is aangegeven met een nummertje. Nummer een en twee giet je in de flacon en schudt je goed door elkaar. Trek daarna de handschoentjes uit het pakketje aan en het verven kan beginnen!
IMG_20150206_192546

Het verven
Omdat ik al zo lang mijn haar verf is het bij mij het belangrijkste om mijn uitgroei bij te verven. Maar ook als je voor het eerst je haar verft begin je bij de haaraanzet. Pak de flacon en maak met de verf een streep over de haar aanzet langs je gezicht.
IMG_20150206_192515

Pak dan het kwastje en veeg de haarverf uit met de groeirichting mee. Doe vervolgens hetzelfde bij je scheiding en de rest van je haar. Als het goed is heb je dan uiteindelijk heel je haaraanzet in de verf gezet. Masseer het vervolgens nog goed in, net als wanneer je je haar aan het wassen bent.
Daarna verdeel je de rest van de verf over het gehele haar.
IMG_20150206_192444

Tip! Heb jij lang haar en/of is dit de eerste keer dat jij je haar verft? Dan raad ik aan om twee haarverf pakketjes te kopen! Ik heb zelf altijd maar één verf pakketje nodig. Mijn halflange haar en mijn jaren van verven zorgt er voor dat ik eigenlijk alleen de uitgroei hoef bij te werken en dan is één genoeg.

Inwerken
Als de verf in het haar zit zet je het vervolgens in een knotje vast en laat je de verf zijn werk doen. Gooi direct alle gebruikte spullen weg. Pak de (huid)reinigingsdoekjes en veeg de overgebleven verfspetters weg die in je nek, in je gezicht en op je armen terecht zijn gekomen. Check vervolgens de badkamer of er nergens spetters zitten. Zo wel, haal deze direct weg! Dit trekt in het sanitair en krijg je er niet meer uit! Helaas is dit mij regelmatig gebeurd, tot grote ergernis van mijn vader…
Kijk op de gebruiksaanwijzing hoe lang de verf moet intrekken. Gemiddeld is dat 20 tot 30 minuten. Kan je mooi even dat leuke tijdschrift doorbladeren of je favoriete serie op Netflix kijken!
IMG_20150206_192416

Uitspoelen
Als de inwerktijd is versteken is het tijd om het haar uit te spoelen. Doe dit gewoon onder de douche in plaats van uit te spoelen boven de wasbak. Veel makkelijker!
Bij haarverfpakketjes zit vaak een na-spoeling in de vorm van een crème bijgeleverd. Hier was je het haar mee, nadat je de verf hebt uitgespoeld. Dit voedt en verzorgt het haar. Vaak zitten deze crèmes in een soort uitknijp zakje, maar bij ‘Olia Innovation’ niet. ‘Olia Innovation’ levert de naspoelcrème in een tube dat veel makkelijker te gebruiken is!

Zodra je klaar bent met het uitspoelen en de na-spoeling is het tijd om het haar te laten drogen. Droog het haar sowieso voorzichtig af met een donkere handdoek. Sommige kleuren blijven namelijk als het nat is nog kleur afgeven. Mijn rode haar heeft al veel handdoeken verpest, oeps!

Klaar!
En dan ben je klaar! Wanneer het haar droog is kan het in ieder gewenst model gebracht worden. Gemiddeld ben ik aan mijn haar verven ongeveer een uurtje kwijt. 15 Minuten om de verf goed aan te brengen, 20-30 minuten om de verf in te laten trekken en 15 minuten om het goed uit te spoelen en verzorgen.

Zie hier het resultaat van mijn verfsessie!
2015-02-07_13.16.19

En durven jullie het nu ook aan? Of hebben jullie zelf nog tips en trics? Let me know! XoXo

2 thoughts on “DIY | Zó verf jij je haar zelf!

 1. Hoi,
  Gave kleur heb je! Ik heb ook al een aantal jaartje rood nu, maar hoe zorg jij dat het mooi rood blijft? Ik was het niet elke dag, zwem niet etc. Maar welke shampoo en conditioner/verzorging ben ik nog steeds niet helemaal uit. Heb jij tips?
  Dankjewel alvast!

  • Hoi Lisa,

   bedankt voor je reactie! Toffe kleur he?! Ik heb helaas al bijna twee jaar geen rood haar meer. Ik was het verven zat en ben voor mijn natuurlijke haarkleur gegaan. Ook het verven deed mijn haar niet veel goed. Maar als ik de foto’s terugkijk ben ik stiekem wel nog een beetje jaloers op die kleur die ik toen had haha ;). Ik onderhield het de eerste jaren met rood schampoo van Guhl. Hier zat Henna in verwerkt en hield de kleur mooi fris en fel. Helaas is die al jaren uit de productie dus die is volgens mij nergens meer de verkrijgen. Verder deed ik inderdaad zo min mogelijk wassen (of je nu geverfd haar hebt of niet, dat is altijd goed!) en op vakanties zo mijn mogelijk met mijn haar in het water.
   Verder een tip: gebruik een lekker haarmasker 1 keer per week voor gekleurd haar. Dat voedt en maakt het haar zacht en minder breekbaar.

   Heb je hier wat aan?

   Liefs, Eline

   XoXo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *